Host Disconnected from Vcenter

Had a very strange issue last night with one of my ESXi 4.1 Update 2 hosts.  In Vcenter, suddenly one of my hosts showed disconnected.  I could ping the host and remote into all virtual machines on the disconnected host, but for some reason Vcenter couldn’t see it.  Here were the troubleshooting steps I took yesterday.

1.  I used putty to SSH into the disconnected host.  I then restarted the service using the command “services.sh restart “.
2.  I still could not connect the host in Vcenter.  I then tried removing the host and re-adding to Vcenter.  It threw an error and would not add.
3.  I remoted into my Vcenter VM and tried pinging the disconnected host.  The Vcenter server was unable to ping either by name or IP.  What was strange is that I could ping another server at that location.  If I remoted into any other machine, it could ping the disconnected host…it was only the Vcenter server that couldn’t see it.  This was not dns or IP.  I restarted the Vcenter server to no avail.
4.  Luckily this disconnected host was on site and I was able to connect a monitor and keyboard to it.  Normally I would remote in using the ILO port, but that is not configured right now (another story altogether).  I restarted the management agents from here.  I was now able to ping from the host and from the Vcenter server.  YAY!

I don’t know why restarting the management agents from the console was any different that when I SSHed into the machine, but it was.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s